18 ene 2013

LES NOSTRES REFLEXIONS....


EDUCACIÓ I ALIMENTACIÓ A L’ESCOLA
COM AFECTEN LES EMOCIONS EN L’ACTE DE MENJAR


Com ja és sabut, monitors i monitores ens dediquem, entre altres coses a acompanyar durant el dinar les vostres criatures. Socialment, potser, no es dóna la suficient importància a aquesta tasca, sobretot si no es tenen en compte els aspectes emocionals i afectius que giren al voltant del fet de dinar. Explicarem perquè:
Durant l’educació infantil s’ esdevé el primer contacte amb els menjadors escolars. Per nosaltres és molt important cuidar en aquestes edats les necessitats bàsiques primàries: alimentació, higiene i son, doncs són necessitats molt vinculades al nucli familiar i afectiu i cal, doncs, no fer trontollar de manera important les rutines i hàbits que emocionalment aquestes criatures tenen ja establertes, creant uns bon vincles afectius.
Dinar fora de casa, amb persones alienes, oferint fins i tot aliments desconeguts per a ells i elles pot esdevenir un moment crític i provocar vivències i sensacions negatives que cal evitar. Per tant, el nostre treball en termes globals i generals tractarà 3 eixos bàsics:

1-      ALIMENTACIÓ SALUDABLE

1.1- ALIMENTACIÓ SALUDABLE NUTRICIONALMENT PARLANT: partint de la reducció de la proteïna animal, introducció d’ aliments ecològics (fruites, verdures, hortalisses...), introducció d’ aliments integrals, etc.
2.2-ALIMENTACIÓ SALUDABLE MEDIAMBIENTALMENT PARLANT: tenint cura i fomentant la reducció de residus, fomentant la reutilització i el reciclatge, introduint productes de Comerç just i de proximitat...
2.3-ALIMENTACIÓ SALUDABLE EMOCIONALMENT PARLANT: és aquí on està la tasca educativa dels monitors i monitores, donant sentit als dos punts anteriors. Cal EXPLICAR I INTEGRAR tot això en el dia a dia de les criatures, per a que ho interioritzin com a valors propis, de manera que l’acte de dinar no es resumeixi en “m’agrada/no m’agrada”, sinó que vagi més enllà: PRENDRE CONSCIÈNCIA DE L’ACTE DE MENJAR I DE LA PRÒPIA ALIMENTACIÓ a tot els nivells (econòmics, humans, de salut), tenir consciència de què els aporta i valorant tots els factors que hi intervenen.

2-      METODOLOGIA:

L’adquisició d’hàbits durant el període 6-12 anys per nosaltres és fonamental i bàsica. A més a més de la part socialitzadora que té el moment de dinar, hi ha aspectes més “tècnics” i relacionats amb els hàbits i les habilitats que només s’adquireixen amb la pràctica diària. Algunes de les coses que fem per treballar-los són per exemple és el sistema de pactes. Les criatures quan estan davant d’ un plat que no els agrada es poden angoixar moltíssim, si saben que poden pactar i menjar-ne només una mica, l’estona de menjar no es fa tant dramàtica.

ELS PACTES: És important entendre que hi ha aliments que ens poden agradar menys, fins i tot gens, a nosaltres, els adults, també ens passa. Per nosaltres el sistema dels pactes ens funciona molt bé, a banda d’ adquirir una relació més positiva amb el menjar, (minven les expressions com “quin fastig”, etc), a la canalla els hi resulta molt més fàcil enfrontar-s’hi al plat si saben que només s’hauran de menjar una mica o una part. També és bo combinar els plats que no els agraden amb uns altres plats que els agradin molt, d’ aquesta manera també els donem la possibilitat de gaudir del plaer de menjar. Hem de tenir present que no és tant important la quantitat que en mengin d’ allò que no els hi agrada, sinó l’esforç que fan, cal valorar això i com mica en mica van educant els gustos, les textures, i poquet a poquet van menjant cada dia una miqueta més de tot, tomàquet, enciam, verdura... Si en mengen molt poquet d’ una cosa, no passa res, ho podem compensar amb el següent plat o amb les postres, però els felicitem per l’acceptació del pacte i l’esforç.

Un altre hàbit important és el de l’AUTONOMIA. Amb paciència, a mesura van passant els cursos les criatures van adquirint més responsabilitat i implicació en les tasques relacionades amb el menjador. La canalla van assumint petites responsabilitats (recollir gots, repartir pitets o tovallons..., ) fins que cap als 8-9 anys aproximadament hi participen de tot el procés: paren i desparen taula, serveixen els plats, netegen taules..., amb molta destresa i habilitat. Pensem que aquesta autonomia els hi  serà molt útil a la vida .
Hi ha moltes altres maneres de treballar diferents hàbits del menjador, però que s’aprofita l’estona de lleure per fer-ho, a través de recursos pedagògics divertits i engrescadors, com per exemple: Les titelles.
Amb la finalitat de treballar els hàbits a infantil, a partir de titelles ajuden a reforçar i prendre més consciència de diferents aspectes que ens interessa treballar. Les monitores d’ infantil creen històries divertides que tenen molt a veure amb situacions que els hi són molt familiars on s’identifiquen molt, i així reforcen diferents hàbits.
Algunes de les històries que hem treballat altres cursos i els seus títols, per a que us en feu una idea, són:

- ”Mira com crido!”  (treballem el tema del soroll i del no cridar)
-El cavall Sutrall, el Drac Mag i la Cullera Sopera (treballem la correcta utilització         dels coberts)
-          El País de les Mans Brutes (treballem l’hàbit de rentar-se les mans també després de dinar)
-          El tren i els vagons: “Despistat, Cul Inquiet, Rondinaire i Important” (treballem l’hàbit de fer bé la fila)
Hi ha infinitat de recursos, jocs i dinàmiques divertides per treballar els diferents hàbits segons les edats.

3-      EQUIP PROFESSIONAL: monitors i monitores

Per nosaltres és clar que per poder donar aquest enfocament en el context de temps de migdia, cal un bon equip d’ educadors i educadores que hi estiguin al capdavant.
  1. A l’hora de crear aquest equip cal valorar una bona formació, implicació en el projecte i grans dots per treballar en equip, ja que el nostre projecte posa molt d’ èmfasi en les relacions interpersonals, i el treball en equip és doncs, imprescindible. Els valors i el respecte són la nostra identitat, per això doncs vetllem, pels drets laborals i humans dels monitors/es, ja que tots formem part d’un equip altament humà.
Els monitors i monitores entretenim, engresquem, vigilem, però també eduquem, i això vol dir: OBSERVAR, DETECTAR, i ACTUAR, i quan s’actua s’engega tot un dispositiu que ens implica a tothom, equip de monitors i monitores, tutors i tutores i, com no, famílies.
Aquest és per nosaltres el veritable sentit de la nostra feina, ajudar en el creixement de les criatures i acompanyar-los durant aquest procés.



No hay comentarios:

Publicar un comentario