EDUCACIÓ I ALIMENTACIÓ A L’ESCOLA
COM AFECTEN LES EMOCIONS EN L’ACTE DE MENJAR
Com ja és
sabut, monitors i monitores ens dediquem, entre altres coses a acompanyar
durant el dinar les vostres criatures. Socialment, potser, no es dóna la
suficient importància a aquesta tasca, sobretot si no es tenen en compte els
aspectes emocionals i afectius que giren al voltant del fet de dinar.
Explicarem perquè:
Durant l’educació infantil s’ esdevé el primer
contacte amb els menjadors escolars. Per nosaltres és molt important cuidar en
aquestes edats les necessitats bàsiques primàries: alimentació, higiene i son,
doncs són necessitats molt vinculades al nucli familiar i afectiu i cal, doncs,
no fer trontollar de manera important les rutines i hàbits que emocionalment aquestes
criatures tenen ja establertes, creant uns bon vincles afectius.
Dinar fora de
casa, amb persones alienes, oferint fins i tot aliments desconeguts per a ells
i elles pot esdevenir un moment crític i provocar vivències i sensacions
negatives que cal evitar. Per tant, el nostre treball en termes globals i
generals tractarà 3 eixos bàsics:
1- ALIMENTACIÓ
SALUDABLE
1.1-
ALIMENTACIÓ SALUDABLE NUTRICIONALMENT PARLANT: partint de la reducció de la
proteïna animal, introducció d’ aliments ecològics (fruites, verdures, hortalisses...),
introducció d’ aliments integrals, etc.
2.2-ALIMENTACIÓ
SALUDABLE MEDIAMBIENTALMENT PARLANT: tenint cura i fomentant la reducció de
residus, fomentant la reutilització i el reciclatge, introduint productes de
Comerç just i de proximitat...
2.3-ALIMENTACIÓ
SALUDABLE EMOCIONALMENT PARLANT: és aquí on està la tasca educativa dels
monitors i monitores, donant sentit als dos punts anteriors. Cal EXPLICAR I
INTEGRAR tot això en el dia a dia de les criatures, per a que ho interioritzin
com a valors propis, de manera que l’acte de dinar no es resumeixi en “m’agrada/no
m’agrada”, sinó que vagi més enllà: PRENDRE CONSCIÈNCIA DE L’ACTE DE MENJAR I
DE LA PRÒPIA
ALIMENTACIÓ a tot els nivells (econòmics, humans, de salut),
tenir consciència de què els aporta i valorant tots els factors que hi
intervenen.
2- METODOLOGIA:
L’adquisició d’hàbits
durant el període 6-12 anys per nosaltres és fonamental i bàsica. A més a més
de la part socialitzadora que té el moment de dinar, hi ha aspectes més “tècnics”
i relacionats amb els hàbits i les habilitats que només s’adquireixen amb la
pràctica diària. Algunes de les coses que fem per treballar-los són per exemple
és el sistema de pactes. Les criatures quan estan davant d’ un plat que no els
agrada es poden angoixar moltíssim, si saben que poden pactar i menjar-ne només
una mica, l’estona de menjar no es fa tant dramàtica.
ELS PACTES: És
important entendre que hi ha aliments que ens poden agradar menys, fins i tot
gens, a nosaltres, els adults, també ens passa. Per nosaltres el sistema dels
pactes ens funciona molt bé, a banda d’ adquirir una relació més positiva amb el
menjar, (minven les expressions com “quin fastig”, etc), a la canalla els hi
resulta molt més fàcil enfrontar-s’hi al plat si saben que només s’hauran de
menjar una mica o una part. També és bo combinar els plats que no els agraden
amb uns altres plats que els agradin molt, d’ aquesta manera també els donem la
possibilitat de gaudir del plaer de menjar. Hem de tenir present que no és tant
important la quantitat que en mengin d’ allò que no els hi agrada, sinó l’esforç
que fan, cal valorar això i com mica en mica van educant els gustos, les
textures, i poquet a poquet van menjant cada dia una miqueta més de tot,
tomàquet, enciam, verdura... Si en mengen molt poquet d’ una cosa, no passa res,
ho podem compensar amb el següent plat o amb les postres, però els felicitem
per l’acceptació del pacte i l’esforç.
Un altre hàbit important és el de l’AUTONOMIA. Amb
paciència, a mesura van passant els cursos les criatures van adquirint més
responsabilitat i implicació en les tasques relacionades amb el menjador. La
canalla van assumint petites responsabilitats (recollir gots, repartir pitets o
tovallons..., ) fins que cap als 8-9 anys aproximadament hi participen de tot
el procés: paren i desparen taula, serveixen els plats, netegen taules..., amb
molta destresa i habilitat. Pensem que aquesta autonomia els hi serà molt útil a la vida .
Hi ha moltes altres maneres de treballar diferents
hàbits del menjador, però que s’aprofita l’estona de lleure per fer-ho, a
través de recursos pedagògics divertits i engrescadors, com per exemple: Les
titelles.
Amb la finalitat de treballar els hàbits a infantil, a partir de titelles ajuden
a reforçar i prendre més consciència de diferents aspectes que ens interessa
treballar. Les monitores d’ infantil creen històries divertides que tenen molt a
veure amb situacions que els hi són molt familiars on s’identifiquen molt, i
així reforcen diferents hàbits.
Algunes de les històries que hem treballat altres cursos i els seus títols,
per a que us en feu una idea, són:
- ”Mira com crido!” (treballem el tema del soroll i del no
cridar)
-El
cavall Sutrall, el Drac Mag i la Cullera
Sopera (treballem la correcta utilització dels coberts)
-
El
País de les Mans Brutes (treballem l’hàbit de rentar-se les mans també després
de dinar)
-
El
tren i els vagons: “Despistat, Cul Inquiet, Rondinaire i Important” (treballem
l’hàbit de fer bé la fila)
Hi ha infinitat
de recursos, jocs i dinàmiques divertides per treballar els diferents hàbits
segons les edats.
3- EQUIP
PROFESSIONAL: monitors i monitores
Per nosaltres
és clar que per poder donar aquest enfocament en el context de temps de migdia,
cal un bon equip d’ educadors i educadores que hi estiguin al capdavant.
- A l’hora de crear aquest equip cal valorar una
bona formació, implicació en el projecte i grans dots per treballar en
equip, ja que el nostre projecte posa molt d’ èmfasi en les relacions
interpersonals, i el treball en equip és doncs, imprescindible. Els valors
i el respecte són la nostra identitat, per això doncs vetllem, pels drets
laborals i humans dels monitors/es, ja que tots formem part d’un equip
altament humà.
Els monitors i
monitores entretenim, engresquem, vigilem, però també eduquem, i això vol dir:
OBSERVAR, DETECTAR, i ACTUAR, i quan s’actua s’engega tot un dispositiu que ens
implica a tothom, equip de monitors i monitores, tutors i tutores i, com no, famílies.
Aquest és per
nosaltres el veritable sentit de la nostra feina, ajudar en el creixement de
les criatures i acompanyar-los durant aquest procés.
No hay comentarios:
Publicar un comentario