25 mar 2015

MALABARATAMENT ALIMENTARI: LES LLENTIES

Continuem amb el projecte d'Agenda 21 sobre el malbarament alimentari, “Ens ho mengem tot”. Aquesta vegada l’ aliment protagonista han estat les llenties i com portem fent amb la resta de d'aliments, hem dedicat una setmana a tractar el malbaratament d’ aquestes.
El dilluns vam presentar l’ aliment. Vam explicar que la llentia consumida a Catalunya prové bàsicament de Castella - la Manxa (el 80%) i en menor proporció d’ altres països (Estats Units, Canadà, Turquia, Índia, etc.). També vam comentar que són riques en hidrats de carboni i també en vitamines i minerals. Tenen molts beneficis i ens donen molta energia!
El dimarts  vam demanar que es llencessin les restes de llentia a un cubell de plàstic que vam preparar expressament. Vam tornar a col·laborar tots i totes: nens i nenes, mestres i monitors/es.
Quan els més grans van acabar de menjar, els voluntaris es van reunir i es van posar a treballar. El primer que vam fer va ser informar-nos del nombre de persones que havien menjat aquell dia al menjador de l’ escola. Un cop fet això, vam pesar cinc plats de llenties, amb diferents quantitats d’ aliment i vam fer la mitjana (vam sumar el pes dels cinc plats de llenties i ho vam dividir entre 5). Amb aquestes operacions vam esbrinar quant pesava, aproximadament, un plat de llenties. Vam multiplicar aquesta quantitat pel nombre de comensals i vam obtenir la quantitat de llenties servides (44,906 kg). Més endavant ens vam centrar en la quantitat malbaratada i vam comprovar que havíem llençat 1,89 Kg. Perquè ens fem una idea, això és un 4,21% de malbaratament.
El dimecres vam parlar de la petjada ecològica. Vam explicar als nens i nenes que les llenties tenien un impacte ambiental (1%), requerien energia (1%), necessitaven una superfície, un sòl per a poder conrear-les (4%) i, el més important, cal molta aigua per a regar-les (94%). Perquè us en feu una idea aproximada, per cada quilo de llenties s’ utilitzen 3.887 litres d’aigua! Vam recordar que les llenties, a l’ igual que els altres aliments, tenen uns costos i hem d’ evitar llençar-les.
El dijous la coordinadora del projecte ens va informar de la quantitat de llenties malbaratades entre tots els centres educatius participants. En total, es van servir 1.164 quilos i es van malbaratar 45 quilos. Estaríem parlant d’ un 5,22% de malbaratament. Després de conèixer aquestes dades ens vam plantejar com podíem reduir aquest tant per cent. Els nens i nens van fer dues propostes: ajustar les racions des de cuina el màxim possible (intentar cuinar només la quantitat que necessitarem) i procurar menjar-nos tot el que tenim al plat.

El divendres vam comunicar la informació treballada i obtinguda al llarg de la setmana. Ho vam fer mitjançant un mural. El vam penjar a l’ entrada de l’ escola perquè el pogués veure tothom que volgués. També vam escriure a la lona els diferents llocs on els interessats/des podrien trobar la informació: a la pàgina web del Patronat Domènech i/o a la d’Agenda 21.  
Com podeu comprovar, seguim treballant de valent!
El proper aliment protagonista serà el peix. Ja us anirem explicant com avança el projecte!
Col·laborem amb:
  


No hay comentarios:

Publicar un comentario